Norman Walker
Sveži zelenjavni in sadni sokovi
Avtor knjige, doktor znanosti, je bil eden najpomembnejših zdravilcev in učiteljev naravnega življenja v našem stoletju. V knjigi podaja pregled sokov, njihovo uporabo in učinke ter napotke za zdravljenje vrste bolezni.
Recepti za doseganje sijočega zdravja se pri različnih zdravilcih in učiteljih naravnega življenja sicer razlikujejo, skupno pa jim je zavedanje, da je treba zdraviti vzroke in ne le odpravljati bolezenska znamenja, zaupanje v naravna sredstva ter razumevanje človeka kot celostnega bitja. Čeprav se njihovi sistemi zdravljenja zmeraj ne ujemajo z mnenjem medicine našega časa, nas prepričajo z dokazano učinkovitostjo. V knjigi podaja pregled sokov, njihovo uporabo in učinke ter napotke za zdravljenje vrste bolezni. Tekstovni opisi predstavljajo zelenjavne sokove.
V preglednicah vsebnosti zelenjave in sadja so navedene vrednosti mineralov v gramih ter pomen vrednosti v kolonah za: destilirano vodo, beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vitamin A, vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin
Odlomek iz poglavja zelenjavni in sadni sokovi
Skorajda neverjetni so učinki zdravega hranjenja, ki olajšuje odpravljanje različnih telesnih motenj in bolezni. To še zlasti velja za terapijo s sokovi. Človek, ki danes ne pozna prehranske in krepilne vrednosti svežih zelenjavnih in sadnih sokov, je strašansko neveden.
V začetku tega stoletja so sveži zelenjavni in sadni sokovi dobili mesto, kakršno jim pripada. Dobro poučeni ljudje se danes vsekakor zavedajo njihove vrednosti. Taki sokovi so zelo učinkoviti, ker se ta tekoča hrana, potem ko smo mineralne sestavine in destilirano vodo ločili od vlaknin, prebavi že v nekaj minutah. Drugače pa zahtevajo prebavni procesi veliko časa in napora – tudi po več ur.
VSEBINA
SVEŽI ZELENJAVNI IN SADNI SOKOVI
Česa primanjkuje vašemu telesu
Zakaj ne bi zelenjave kar jedli?
Kuhana hrana
Moj prvi korenčkov sok
Sokovi niso koncentrirana hrana
Kako se v tem zastrupljenem svetu zavarujemo pred pesticidi in razpršili
ZELENJAVNI SOKOVI – UPORABA IN UČINKI
Koliko soka je varno popiti?
Lucerna – Lucernin sok
Mešanica korenčkovega, pesnega soka in kokosovega mleka
Korenčkov, pesni in kumarični sok
Sok brstičnega ohrovta
Zeljni sok
Surovi korenčkov sok
Zelenin sok
Kumarični sok
Regratov sok
Sok endivije
Sok sladkega komarčka
Česnov sok
Hrenova omaka
Sok topinamburja
Ohrovtov sok
Kelp
Porov sok
Sok selene solate
Sok romanske solate
Sok gorčičnih poganjkov
Čebulni sok
Sok zelene paprike
Krompirjev sok
Redkvin sok
Rabarbarin sok
Sok kislega zelja
Sok ščitaste kislice
Špinačni sok
Oksalna kislina
Paradižnikov sok
Sok stročjega fižola
Sok repe
Sok vodne kreše
ŠE NEKAJ ŽIVLJENJSKO POMEMBNIH VPRAŠANJ
Ste prehlajeni, kajne?
Vaše endokrine žleze
Kis
O mleku
Naravni porod
Ali sokovi pomagajo pri celjenju kosti?
Starši in otroci
Stvari, ki si jih je treba zapomniti
Razstrupite se
ZELENJAVNI IN SADNI SOKOVI TER NJIHOVA UPORABA V ZDRAVLJENJU POSAMEZNIH BOLEZNI
Seznam sokov
Sestava mešanih sokov
Preglednica vsebnosti zelenjave
Preglednica vsebnosti sadja
Bolezni in sokovi
O AVTORJU
Dr. Norman Walker (1886–1985) je eden najpomembnejših zdravilcev in raziskovalec prehrane v Združenih državah Amerike. Njegove knjige so bile zgled številnim zdravnikom, raziskovalcem in drugim strokovnjakom ter seveda uporabnikom. Med prvimi je opozarjal na koristi zelenjavnih in sadnih sokov za človekovo zdravje in veliko pripomogel, da je danes v marsikaterem gospodinjstvu sokovnik nepogrešljiv.