Optimalna prebava – pristop funkcionalne medicine
Prebava je v funkcionalni medicini zelo pomemben steber zdravja. Tudi če nimamo prebavnih težav, je lahko naša prebavna funkcija zelo ogrožena, posledično pa tudi naše zdravje. Zdravje prebave vpliva na vsak organski sistem v telesu.
Zakaj je optimalna prebava nujen predpogoj za zdravje?
Ko vprašam stranke, ali imajo dobro prebavo, ponavadi odgovorijo, »ja seveda, moja prebava je super, vsak dan grem na blato!« Med ljudmi še vedno velja prepričanje, da če vsak dan izločijo blato, njihova prebava dobro deluje. Pa je žal to popolnoma nezadosten podatek. Prav tako nekateri menijo, da če nimajo nobenih prebavnih simptomov, s prebavo nimajo težav. Dobra prebavna funkcija je odvisna od zelo veliko stvari. Redno in dobro izločanje blata je le majhen delček v mozaiku prebave, ki nas zanima, ko ugotavljamo vzroke raznih zdravstvenih simptomov in kroničnih bolezni. Tudi če nimamo prebavnih težav, je lahko naša prebavna funkcija zelo ogrožena, posledično pa tudi naše zdravje.
Kakšna je optimalna prebava?
Prebava je v funkcionalni medicini zelo pomemben steber zdravja. Že Hipokrat je 400 let pred našim štetjem dejal, da se vse bolezni začnejo v črevesju. Zdravje prebave vpliva na vsak organski sistem v telesu. Z boleznimi, za katere so vzroki v prebavi, lahko opravimo, če poskrbimo, da bomo imeli zdravo in optimalno prebavno funkcijo in zdravo črevesje.
Pomen zdrave prebave
Temelj dobrega zdravja je v pravilni in dobri prebavni funkciji. Vsi drugi organski sistemi so lahko oslabljeni, če hranil ne prebavimo in absorbiramo dobro. Za optimalno zdravje je potrebna asimilacija vitaminov, mineralov, beljakovin in esencialnih maščobnih kislin iz hrane, ki jo uživamo ter dopolnil, ki jih jemljemo. Vsak terapevtski program, ki ga izvajamo, bo imel brez dobre prebavne funkcije zelo omejeno vrednost in učinkovitost.
Za boj proti temu naraščajočemu problemu z oslabljeno imunostjo, parazitskimi ter drugimi okužbami so bile ustvarjene nove tehnologije za odkrivanje teh nalezljivih organizmov. Eden takšnih testov, imenovan »test antigenov blata«, je zelo učinkovit pri določanju akutnih in kroničnih parazitskih okužb, ki jih starejše metode testiranja ne zmorejo odkriti. Pogosti vzroki za prebavni stres so tudi prekomerna rast bakterij ter invazivne kvasovke in glivične okužbe črevesja. Tudi te zahtevajo dodatno testiranje za oceno stanja. Na voljo imamo zelo natančna in občutljiva testiranja patogenov in mikroorganizmov v prebavnem traktu, ki uporabljajo tehnologijo, s katero ugotavljamo prekomerno prisotnost DNK teh organizmov.
Želodčna kislina in prebavni encimi
Pomanjkanje želodčne kisline in prebavnih encimov je lahko vzrok za nezmožnost prebave beljakovin in drugih makrohranil. Brez zadostne količine želodčne kisline in encimov, naše telo ne more razgraditi hrane, ki jo zaužijemo in iz nje vsrkati hranila. Premalo želodčne kisline in premalo prebavnih encimov sta pogosti težavi, ki sta lahko posledica slabe prehrane, visoke ravni stresa, pa tudi staranja.
Encimi, prisotni v surovem sadju in zelenjavi nam pomagajo lažje prebaviti hrano. Vendar se ti encimi med kuhanjem uničijo. Lastna proizvodnja prebavnih encimov v našem telesu se bo zmanjšala, če bomo zaužili preveč kuhane hrane. Ko se naši prebavni encimi znižajo, se drugi encimi našega telesa, ki so ključni za pravilno imunsko regulacijo in sistemske celične procese, povlečejo iz krvnega obtoka nazaj v prebavni sistem. Ta proces vodi do izčrpavanja naše encimske rezerve v drugih telesnih sistemih, ki niso neposredno povezani s prebavo. Encimi so vključeni v vsak proces v našem telesu in izčrpavanje encimov zaradi slabe prehrane, pomeni izčrpavanje zdravja.
Posledice pomanjkanja encimov
Če imamo nizko raven prebavnih encimov, hrana, ki jo zaužijemo, ni popolnoma izkoriščena. Vsaka hrana, ki je zaradi pomanjkanja encimov ne prebavimo, postane strupena za naše telo. To se dogaja tudi pri prenajedanju oz. zaužitju prevelike količine hrane. Ta delno prebavljena živila zagotavljajo hrano ali oskrbo z gorivom za škodljive mikroorganizme, kot so kvasovke, bakterije in paraziti. Encimi, ki ohranjajo naše zdravje, so v izobilju v surovi ter rahlo kuhani zelenjavi in sadju in bi morali biti del naše vsakodnevne prehrane.
Obnavljanje encimov
Če smo zaradi slabih prehranjevalnih navad izčrpali svojo rezervo prebavnih encimov, lahko svojo prebavo podpiramo s prebavnimi encimi, dokler se naša rezerva ne obnovi. Prava izbira prehranskih dopolnil nam bo pomagala, da ostanemo v stanju prenove. Dodani encimi nam bodo pomagali pravilno prebaviti beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate, kar je bistvenega pomena za ohranjanje stabilnega krvnega sladkorja in splošnega zdravja.
Disbioza in skrite prebavne težave
Slaba prebava je tudi posledica disbioze, neravnovesja v zdravih organizmih, ki naseljujejo črevesje. Disbiozo lahko povzročijo parazitske okužbe, prekomerna rast bakterij, virusi ali invazivne glivice, kot je Kandida. Skrita ali subklinična vnetna stanja lahko motijo tudi prebavo in povzročijo disbiozo. “Subklinično” se nanaša na prikrite težave, ki se pogosto ne odkrijejo, saj ne povzročajo očitnih simptomov. Prebavni test oceni patogene in parazitske okužbe.
Sindrom puščajočega črevesja
Druga pogosta manifestacija prebavnega stresa je “sindrom puščajočega (prepustnega) črevesja”, pri katerem je ogrožena celovitost črevesne sluznice. Črevesna sluznica prepušča več, kot bi morala in ni več dobre razmejitve med tem, kaj se absorbira v krvni obtok in kaj se zadrži v črevesju. Zato v kri »puščajo« molekule, ki tam ne bi smele biti prisotne in jih napade naš imunski sistem, kar povzroči vnetje in poškodbe tkiva. Ko antigeni hrane “uhajajo” v naš krvni obtok, imunski sistem misli, da so tuji napadalec in sproži imunski odziv, ki ga doživljamo kot alergijsko reakcijo ali občutljivosti/alergije na hrano. Tudi glivice, bakterije in ostanki bakterij lahko “uhajajo” v krvni obtok in aktivirajo imunski sistem. Posledica so lahko avtoimunske in druge kronične bolezni.
Gluten in mlečni izdelki
Občutljivost na hrano je pogost vzrok za skrita vnetja v prebavilih. Nekateri ljudje so na primer občutljivi na žita, ki vsebujejo gluten, kot so pšenica, pira, ječmen, rž, oves in kamut. Drugi reagirajo na laktozo in kazein, ki ju najdemo v mleku in mlečnih izdelkih. Mnogi slabo reagirajo na sojo, jajca ali koruzo. Te vrste skritih reakcij na hrano pogosto najdemo pri ljudeh s kroničnimi zdravstvenimi težavami. Ugotavljanje občutljivosti na hrano nam omogoča, da ugotovimo ali so težave povezane s hrano pomemben dejavnik v naši splošni zdravstveni sliki.
Drugi primeri pogosto ne-diagnosticiranih težav s prebavili so parazitske okužbe.
Paraziti
Mnogi ljudje razmišljajo o parazitih kot o težavi, ki se pojavi le na potovanju v tujino. Vendar pa z nedavnimi izboljšavami diagnostičnih metod testiranja, odkrivamo visoko stopnjo okužb s paraziti v zahodnem svetu. S paraziti se običajno okužimo s samo-prenašanjem, ko jih prenesemo iz enega mesta telesa na drugega. To se lahko zgodi, ko jemo v restavracijah, kjer ima osebje slabo higieno ali ko jemo v solatnih barih in ruskih bifejih, kjer hrana ni hranjena v hladilniku. Rokovanje z denarjem, rokovanje z ljudmi in uporaba javnih stranišč in prostorov so vse načini, kjer smo lahko izpostavljeni potencialnim parazitskim okužbam.
Zaščita pred paraziti, bakterijami in kvasovkami
Pogosta bakterija, katera ni nujno, da povzroča simptome, je kronična okužba s H. Pylori. Če je ne odstranimo, lahko vodi do ran na želodcu, gastritisa ali raka na želodcu. Zelo veliko ljudi ima to okužbo, pa niti ne vedo, da jo imajo, saj nimajo simptomov. Zato so testiranja tako pomembna.
Ko je več ljudi izpostavljenih istemu patogenu ali nalezljivemu organizmu, ga lahko ena oseba premaga, medtem ko se druga okuži. To je bilo pogosto opaženo pri različnih bakterijskih organizmih, predvsem pri toksičnih izbruhih E. Coli. Bakterija E. Coli se najpogosteje nahaja v govejih izdelkih in lahko povzroči hude prebavne bolezni in v redkih primerih smrt. Medtem ko je veliko ljudi izpostavljenih istemu okuženemu mesu, se nekateri ljudje na okužbo odzovejo resneje kot drugi. Ta razlika v dovzetnosti za črevesne patogene, kot je E. Coli, je odraz statusa SIgA ali prve linije imunske obrambe sluznice.
Ko imamo močno imuniteto sluznice (normalna proizvodnja SIgA), nas lahko sluznica prebavil zaščiti pred vdorom patogenov. Raziskave so pokazale, da če imamo zmanjšano imunost sluznice, bomo imeli zmanjšano sposobnost uspešnega boja proti patogenom.
Upam, da zdaj bolje razumete, kaj vse igra pomembno vlogo pri zdravi prebavi, kaj lahko gre narobe ter vpliva na razvoj kroničnih simptomov in bolezni. Prebavna funkcija je v funkcionalni medicini pomemben vidik, ki ga pogledamo, ko ugotavljamo vzroke bolezni.
Kako veste ali imate optimalno prebavno funkcijo
Specialistična laboratorijska testiranja prebave
Prvi korak je, da preverimo, kako dobro vaše telo prebavlja, kar pojeste in popijete. Tu imata zdrava trebušna slinavka in želodčna sluznica pomembno vlogo. Poleg sposobnosti razgradnje hranil, nas zanima tudi, kakšna je sposobnost vsrkanja hranil. Vsak organ ima v procesu prebave svojo funkcijo. Prav tako ima pomembno vlogo naš mikrobiom, mikroorganizmi, ki živijo v nas in nam pomagajo pri predelavi zaužite hrane, izdelovanju vitaminov in hormonov, nevrotransmitorjev, predelavi toksinov,… Pomembna je njihova sestava in količina.
Pomemben je tudi čas od zaužitja hrane do njenega izločanja. Ni dobro, da je predolg ali prekratek. Včasih imajo ljudje tudi težave z zaklopkami, ki hrano spuščajo naprej po prebavni cevi ali z gibljivostjo prebavil. Mnogokrat je razlog za nepravilno premikanje hrane v poškodbah možganov, v njihovem nepravilnem delovanju ali slabi funkciji vagusnega živca in ne v črevesju.
Poleg opazovanja svojega blata (barva, konsistenca, pogostost, oblika, sluz, plava na vodi, vidni ostanki hrane, maščobe, kri…) imamo na voljo specializirana laboratorijska testiranja, ki jih opravite kar v udobju svojega doma.
Za oceno delovanja različnih organov prebavnega sistema je na voljo več različnih vrst laboratorijskih preiskav.
Testiramo prisotnost veliko različnih patogenov. DNK analiza iz vzorca blata v enem samem testu, nam daje naslednje podatke o treh glavnih področjih:
Prebava in absorbcija
Vnetje in imunologija
Gastrointestinalni mikrobiom
- 12 bakterijskih patogenov,
- 3 parazitske okužbe,
- 4 virusne okužbe,
- H. pylori,
- 9 vrst bakterij, ki sodijo v normalno bakterijsko floro,
- raznolikost bakterijske flore,
- 2 vrsti bakterij, ki vplivajo na hujšanje oz. nesposobnost hujšanja ter razmerje med njimi,
- oportunistične bakterije,
- preveč razrasle bakterije, ki povzročajo disbiozo,
- 9 vrst oportunističnih bakterij, ki so sprožilci avtoimunosti,
- 5 vrst oportunističnih glivic,
- 7 vrst parazitnih protozoj,
- 5 vrst parazitnih črvov,
- nezadostno delovanje trebušne slinavke,
- okultno kri v blatu,
- imunsko sposobnost črevesne sluznice SigA
- protitelesca IgA na gliadin (ena od beljakovin glutena)
- vnetje v črevesju
- prepustnost črevesja
- občutljivost na različne antibiotike oz. zdravila, naravna antimikrobna zelišča, ko je test zaznal povišane vrednosti patogenih mikroorganizmov. Tako ugotovimo, katera zdravila ali naravna dopolnila bodo pri tretmaju pomagala in katera ne.
- kratkoverižne maščobne kisline
- različne vrste maščob v blatu,…
S dihalnim SIBO testom testiramo razraslost določenih vrst bakterij v tankem črevesju. S testiranjem organskih kislin lahko ugotovimo produkte razgradnje beljakovin, ki jih fermentirajo nekatere bakterije,…
Vsak od zgornjih podatkov nam daje informacije, s katerimi naredimo najbolj optimalni protokol za vas ali pa pridobimo informacijo, s katero naprej ugotavljamo, kaj so vzroki vaših simptomov.
Za oceno prebavne funkcije imamo na voljo različne teste, različnih specializiranih laboratorijev v tujini, ki se med seboj do določene mere razlikujejo. Od vaših težav in zdravstvene zgodovine je odvisno, kateri test je najbolj smiseln za vas. Na podlagi ugotovitev vam oblikujemo najustreznejši individualni protokol prehrane, prehranskih dopolnil in načina življenja.
Kako konkretno zagotavljamo optimalno prebavno funkcijo
Poleg informacij, ki jih dobimo s specialističnimi testiranji in individualno naravnanimi protokoli, vas v naših individualnih programih naučimo, kako zagotovite dobro in optimalno prebavno funkcijo vsak dan, da lahko telo izkoristiti vsa hranila, ki jih zaužijete. Prav tako vas naučimo, kako vzgajati svoj zdrav mikrobiom brez probiotikov. Namreč, raziskave so pokazale, da s probiotiki ne moremo dolgoročno naseliti in vzpostaviti dobre in zdrave črevesne flore. Le s pravilno in zadostno prehrano jih lahko. Tudi mi v določenih primerih svetujemo probiotike. Vendar za vsakogar niso primerni vsi. Nekateri lahko povzročijo več škode kot koristi. Večina probiotikov na trgu pa je tako slabe kakovosti, da nima terapevtske vrednosti.
Pomembno pomagalo so torej kakovostna, skrbno izbrana, profesionalna prehranska dopolnila terapevtske vrednosti, s katerimi pomagamo zagotoviti zdravje v vseh fazah prebave.
V individualnem programu dobite natančna navodila, kako zagotoviti optimalno prebavno funkcijo, ki se začne z izbiro živil v trgovini, njihovo pripravo in obdelavo, s prvim grižljajem, ki ga zaužijete, z miselno naravnanostjo pred in med jedjo, podporo vsakemu prebavnemu organu posebej, vzgajanjem optimalnega in raznolikega mikrobioma (bakterijske flore), protokoli zdravljenja infekcij, ki smo jih ugotovili s testiranjem, kako se usesti na straniščno školjko in kaj storiti, ko vstanete iz školjke. Vsak od teh korakov je izjemno pomemben in lahko bistveno vpliva na vaše zdravje ali bolezen.
Kot lahko vidite, se takšen celosten pristop k prebavi, bistveno razlikuje od katerega koli pristopa, ki ga ponujata uradna in alternativna medicina. V večini primerov naše stranke nimajo prebavnih simptomov in o svoji prebavi menijo, da je dobra. Šele s testiranji ugotovimo, da je ogrožena in povzroča najrazličnejše težave v drugih delih telesa (možganih, psihičnem zdravju, ravni energije, bolečinah, sklepih, mišicah, arterijah, jetrih, presnovi, hormonih, imunskem sistemu, razstrupljanju,… kar je lahko povod za različna kronična obolenja, vključno z avtoimunostjo).
Komentarji
Še ni komentarja.