ČEMAŽ – 50 STRANI KUHARSKIH RECEPTOV

ČEMAŽ – 50 STRANI KUHARSKIH RECEPTOV

cemaz-tanjaturnsek-min

ČEMAŽ

Zbrala in napisala Zvonka Hrovat (s klikom na spodnji gumb prenesete pdf z recepti)

MOJ NASVET (TANJA TURNŠEK): Svetujem, da pri receptih nadomestite manj zdrave sestavine z bolj zdravimi. Vseh receptov nisem preizkusila, naj vam bodo smernica, kje vse lahko čemaž uporabite. 

PRENESITE SI 50 STRANI RAZNOVRSTNIH ČEMAŽEVIH RECEPTOV

Vsaka pomlad prinese novo upanje na sonce in toploto, zato smo veseli in polni življenjskih moči, veselimo se prvega zelenja, žvrgolenja ptic…..

Med prve znanilce pomladi spada tudi zdravilno zelišče čemaž, ki je med ljudmi bolj znan pod imenom: divji česen ali gozdni česen. Čemaž je vse bolj priljubljen, vedno bolj cenjen in uporabljen. Že v času starih Rimljanov je užival velik ugled in danes se mu ponovno vrača, kar si prav gotovo zasluzi, saj je pravo »zeleno zlato«. Je enkraten zdravilec in kot tak zelo primeren za spomladansko kuro, s katero si očistimo škodljive snovi iz telesa. Švicarski pater in zeliščar Künzle je zanj rekel: »težko da je na svetu se kakšna zel, ki bi bila tako učinkovita pri  čiščenju želodca, črevesja in krvi, kakor je čemaž.«

Pri nabiranju moramo biti pozorni na to, da ga ne zamenjamo z drugimi sorodnimi, a zelo strupenimi vrstami lilijevk (šmarnica, jesenski podlesek). Ce rastline sami ne poznamo dovolj dobro, je bolje da se obrnemo na poznavalca čemaža. Prav gotovo ga bomo pa tudi sami prepoznali, če bomo pozorni na to, da je na kraju kjer raste čemaž prisoten tudi močan vonj po česnu, ki naj nam bo vodilo, saj ga omenjeni strupeni rastlini nimata, zato je zamenjava praktično nemogoča

Opis:

njegovo botanično ime je Allium ursinum L. in spada v družino lilijevk – Liliaceae. Je trajno zelišče, ki ima v zemlji podolgovato in z belo prozorno kozico ovito čebulico. Čebulica je pravzaprav podzemno steblo, ki je obloženo z mesnatimi luskolisti in imajo v svojih pazduhah brst, ki je zasnova mlade rastline. Luskolisti so omeseneli in so polni hrane, ki je pripravljena za bodočo mlado rastlino. Iz dobro razvite in sočne čebulice poženeta dva prizemna dolgopecljata ploska in suličasta lista, med katerima požene golo, pokončno in robato cvetno steblo, visoko do 30 cm, na katerem so čudoviti beli zvezdasti cvetovi so združeni v socvetje-pakobul, ki je pred cvetenjem obdan s kožnim tulcem. Raste običajno v senčnih listnatih in gorskih gozdovih, ki so bogati s humusom in vlago, od nižine pa vse do nadmorske višine 2000 metrov. Predno rastlino zagledamo, začutimo močan vonj po česnu, zato mu je to prineslo ime »gozdni česen«. Zaradi tega ga je tudi nemogoče zamenjati z listi strupene šmarnice ali celo s strupenim jesenskim podleskom!

Rastlina zgodaj spomladi (aprila, maja ali prej) pokrije številne gozdne loke s svojimi sveže zelenimi listi. Cvetje pa se razvije kasneje maja ali junija. V rastlini je veliko zdravilne moči in stari ljudje pripovedujejo, da ga spomladi išče v gozdu celo medved, ko se prebudi iz zimskega spanja, da si z  njim očisti želodec, črevo in kri. Ima v glavnem lastnosti česna, vendar je mnogo bolj zdravilen!

Priporoča se, da z njim opravimo spomladansko očiščevalno kuro in tudi zelo pomaga pri izboljšanju kroničnih kožnih bolezni.

Zdravilni deli in nabiranje:

 • za zdravljenje uporabljamo sveže čebulice in sveže mlade liste, vse se nabira pred cvetenjem in uporablja sveže, ker s sušenjem izgubi zdravilno učinkovitost,
 • čebulice lahko nabiramo v času, ko je najbolj ugoden za nabiranje vse rastline, poleg tega pa tudi pozno poleti, jeseni in tudi pozimi, če ni snega ali zmrzali,
 • aprila in maja je najbolj ugoden čas za nabiranje vse rastline,
 • nadzemni deli in čebulica čemaža vsebujejo eterično olje alkil sulfidi in alkil polisulfidi, markantna, vitamin C, alicin, ki je topen v vodi in ima antimikrobno delovanje.

Vsebujeta biokatalizatorje (snovi, ki pospešujejo ali zavirajo življenjske procese, sami pa se pri tem ne spremenijo), fruktasan, aliin, sluz, sladkor, razne soli in sladkor. Zdravilne snovi in učinkovine: eterično olje, rudninske soli, vitamini, sluzi, flavonoidi, saponini, različne žveplove spojine, alicein, aliin, alkilsulfidi in alkilpolisulfidi, vitamin C.

Uporaba čemaža:

 1. ČEBULICA: uporabljamo kot česen, vendar jo na želodcu občutljivi drobno narezano polijejo s toplim mlekom in pustijo stati 2-3 ure, ter nato pijejo tekočino po požirkih, ravno tako naj storijo tudi z mladimi listi čemaža.
 2. OČIŠČEVALNA SPOMLADANSKA KURA: sveže mlade liste drobno narežemo in namažemo na kruh z maslom, ter uživamo vsak dan, dokler je mogoče nabrati svež mlad čemaž.
 3. UPORABA V KUHINJI: drobno sesekljane sveže liste uporabimo lahko tudi kot začimbo (nekuhano) v juhi, krompirju, cmokih in drugih jedeh, kjer sicer uporabljamo peteršilj. Liste lahko uporabimo tudi kot špinačo ali svežo solato. Ker pa ima čemaž v večjih količinah oster okus, ga za špinačo pomešamo z listi koprive.

Zdravilnost: čemaževe zdravilne snovi delujejo kompleksno in vsebujejo baktericidne lastnosti, ki zavirajo razvoj patogenih klic, s tem urejujejo in izboljšujejo prebavo, lajšajo težave pri napihovanju, tako preprečujejo ali pa omilijo bolečine v želodcu. Spodbujajo delovanje jeter, tako zdravijo bolna jetra in žolč, prav tako pljuča, posebno tista pri starejših, ki imajo zasluzena (čemažev sok zmehča sluz, ki se potem lahko izloči). Znižuje in uravnava tudi previsok krvni tlak, uravnava količino holesterola v krvi, ter preprečuje arteriosklerozo- poapnenje žil in zavira nastanek krvnih strdkov. Sveže pripravljeni listi čistijo ledvice in mehur, ter pospešujejo izločanje seča. Čebulice so odlično sredstvo proti glistam in podančicam, ter preprečujejo premočan razvoj nevarnih klic. Zato je čemaž primeren za uporabo pri driskah, napenjanju v črevesju in trebušnih krcih in če žvečimo čemaževe čebulice, si lahko zelo uredimo zdravo delovanje črevesne flore. Je tudi odlično sredstvo za čiščenje krvi, ima veliko razstrupljevalno moč na nas organizem in je zato zelo dobrodošel za spomladanske očiščevalne kure! Učinkovit je tudi za ohranitev telesnih in duševnih sposobnosti do visoke starosti, zvišuje odpornost proti infekcijam in ugodno vpliva na nas imunski sistem.

Uporaba v zdravstvu:

 • čemaž zelo dobro vpliva na želodec in črevesje. Zelo je primeren pri akutnih in kroničnih driskah, tudi v primerih če so povezane s tvorbo plinov in kolikami, kakor tudi pri zaprtju, če je vzrok za to notranji krc ali zaspanost črevesja, z izboljšanjem črevesne aktivnosti izginejo tudi težave, ki se rade pojavijo pri starejših ljudeh ali pa velikih jedcih zaradi neaktivnega ali prepolnega črevesja,
 • z uživanjem čemaža lahko odpravimo gliste, podančice.
 • Zdravilnost: čemaž je odlično naravno zdravilo kot čistilec želodca, krvi in črevesja, zato je izredno priporočljiv za uživanje po zaspani zimi za spomladansko kuro, ki zelo dobro dene našemu telesu, saj ga razstruplja. Čemaž deluje kompleksno in vsebuje baktericidne lastnosti, ki zavirajo množenje patogenih klic, zato je delovanje prebave izboljšano in urejeno, tudi težave z napihovanjem so manjše in s tem so tudi težave z bolečinami v želodcu manjše. Spodbudno deluje tudi na delovanje jeter (zdravijo bolna jetra in žolč), tudi na delovanje pljuč. Pljuča pri starejših, ki imajo zasluzena, čemažev sok mehča sluz, ki se potem lažje izloči.

Z uživanjem čemaža se lahko ublažijo tudi težave:

 • ki jih povzroči želodec, kot so: motnje srca, nespečnost,
 • ki nastopijo zaradi poapnenja žil ali visokega krvnega pritiska, kot so: omotica,
 • pritisk v glavi  in tesnobe  (visok pritisk se počasi zniža),
 • sveže pripravljeni listi, ki jih uživamo očistijo tudi ledvice in mehur, ter pospešujejo izločanje seča,
 • rane, ki se slabo celijo, namažemo s svežim čemaževim sokom, ki ga pripravimo tako, da zelišče s pomočjo električnega kuhinjskega mešalnika utekočinimo, kaso, ki smo jo dobili pretlačimo skozi cedilo ali vrečko iz gaze, da dobimo sok,
 • izboljša se tudi vnetje koronarnih žil,

Čemaž blaži tudi vse naslednje težave:

 • izboljšuje vnetje koronarnih žil,
 • celi dolgotrajne rane, če jih premažemo s čemažem svežim sokom (pripravimo ga tako, da čemažev liste sesekljamo z kuhinjskim mešalnikom, ter kaso stisnemo preko gaze) se lažje zacelijo,
 • blaži motnje srca in nespečnost, ki jih povzroči želodec,
 • blaži omotice,  pritisk v glavi in tesnobo, ki so posledica poapnenjih žil ali previsokega pritiska, previsok krvni pritisk pa se počasi zniža,
 • sveži čemaževi listi čistijo ledvice in mehur, ter pospešujejo izločanje seča.

Ko nam je čemaž na voljo ga uživajmo (liste in tudi cvetne popke) v vseh mogočih oblikah, saj je to prava kulinarična poslastica: kuhanega (v juhah, prikuhah, kot dodatek pri jedi ali namesto česna, samo za izboljšanje okusa….), surovega (v namazih, v solatah, na kruhu ali toastu). Vendar – pazljivo, marsikdo ne prenese svežega čemaža, zato si lahko pomaga tako, da pac uživa več kuhanega!

Da pa ne bomo zdravilnih in blagodejnih učinkov čemaža uživali le občasno, oziroma le v sezoni njegove rasti, si pripravimo zaloge »zelenega zlata« vloženega v skrinjo (blanširamo), v oljčno olje ali v kis (cvetne popke). Sama si z veseljem pripravim vsega po malo.  Druga načina, ki so že dolgo znana pa sta: priprava tinkture-cveta in vina.

PRENESITE SI 50 STRANI RAZNOVRSTNIH ČEMAŽEVIH RECEPTOV

Komentarji

Še ni komentarja.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.