PRESNA TORTICA IZ SVEŽEGA SADJA (RECEPT)
Zdrava, enostavna in okusna presna tortica
Z vami delim še eno izjemno presno in zdravo sladico, ki jo zelo enostavno pripravimo. Uporabite katerokoli sadje, ki je sezonsko in ga imate na razpolago. To so lahko sveže slive, marelice, borovnice, maline, jagode, robide, ribez, češnje, nektarine, sveže fige, breskve ali pa tropsko sadje, kot ananas, mango, kivi…opcij je veliko.
Ta tortica vsebuje okusno testo, ki ima biskvitno-masleno teksturo (seveda brez glutena ali masla), božanski kremast nadev, obložena pa je s sezonskim sadjem.
Slive, ki so letos v obilju in trenutno aktualne, so dober vir antioksidantov, kalija, vitamina C (100g sliv vsebuje 15% priporočenega dnevnega vnosa vitamina C!) Poleg tega vitamin C vzpodbuja delovanje imunskega sistema in pomaga železu iz druge hrane, da se bolje absorbira. Na ta način pomaga preprečevati slabokrvnost, kot posledico pomanjkanja železa (premalo rdečih krvnih celic).
Kot večina sadja, vsebujejo slive veliko prehranskih vlaknin, tako topnih, kot netopnih. Topne vlaknine se vežejo v želodcu z vodo, tako postane hrana, ki se prebavlja, bolj viskozna, kar pomaga do večjega občutka sitosti in prispeva k boljši absorbciji pomembnih hranil. Topne vlaknine tudi hranijo in povečajo število dobrih bakterij v črevesju, kar izboljša funkcijo imunskega sistema. Dodatno tudi nižajo »slab« holesterol LDL in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni ter diabetes tipa 2.
Netopne vlaknine povečajo volumen blata v našem črevesju, tako da vežejo nase vodo, to pa pripomore k lažjemu iztrebljanju. Zaužitje več kot 15 sliv lahko pripomore k mehkejšemu blatu, saj slive delujejo kot naravni laksativ, zato si s slivami lahko pomagamo tudi pri zaprtju. Kadar imajo dojenčki težavo z izločanjem, jim lahko dajemo vodo, v katero prej smo namočili suhe slive (namočimo jih v vročo vodo). Ali pa zmiksamo vodo skupaj z namočenimi suhimi slivami. Enak recept velja za vse, ki imajo težave z zaprtjem (starejši ljudje, ki jim prebava slabše deluje, ljudje po možganski kapi, tisti, ki se soočajo z zaprtjem kot stranskim učinkom zdravil, bolniki, ki ves čas ležijo in se ne gibljejo…).
Kot večina presnih sladic, je ta tortica najboljša, če jo hranimo in jemo ohlajeno iz hladilnika. Ko jo naredite, jo položite čez noč v hladilnik, s sadjem pa obložite šele pred serviranjem. Če jo boste potrebovali dlje časa ohlajeno (npr. če jo peljete k prijateljem), jo lahko date čez noč v zmrzovalnik in obložite s svežim sadjem, tik preden greste od doma. Tako bo tortica ostala vsaj še eno uro dlje hladna.
Recept zadostuje za 12 kosov te čudovite sladice. Prav tako potrebujete tortni model premera 22 cm.
SESTAVINE
(mera za 1 skodelico je približno 2 do 2,5 dl)
Sestavine naj bodo čimbolj ekološke pridelave
OSNOVA
- 1 ¼ skodelice mandljev ali brazilskih oreščkov ali lešnikov ali orehov ali polovico sončničnih semen in polovico oreščkov
- ½ skodelice grobo mlete kokosove moke oz. manjših kokosovih kosmičev
- ½ skodelice razkoščičenih in prejšnji dan namočenih datljev (ali vsaj nekaj ur prej)
- Sok ½ limone
- 1 jedilna žlica stopljenega kokosovega olja
- ½ čajne žličke 100% bourbonske vanilije v prahu
- Ščepec soli
NADEV
- 1 ½ skodelice indijskih oreščkov (namočenih za nekaj ur in odcejenih)
- ¾ skodelice kokosove smetane/kokosovega mleka
- Sok in pulpa ½ limone
- 1 skodelica stopljenega kokosovega olja (če boste dali sadje tudi v sam nadev, povečajte kokosovo olje na 1 ½ skodelice – tako bo tortica še bolj sadna in sočna, pa tudi še bolj zdrava.)
- 1/3 skodelice kokosovega nektarja
- 1 čajna žlička 100% presne vanilije v prahu
- Ščepec soli
SADNA OBLOGA IN PRELIV
- Sveže sadje (slive, marelice, borovnice, maline, jagode, robide, ribez, češnje, nektarine, sveže fige, breskve ali pa tropsko sadje, kot ananas, mango, kivi…)
- 1 jedilna žlica kokosovega nektarja
- ½ čajne žličke 100% vanilije v prahu
PRIPRAVA
- Okroglo stekleno posodo premera 22 cm obložite z biorazgradljivo folijo (kot plastična folija, le da je biorazgradljiva) ali pa le premažite s kokosovim oljem.
- Osnova: v mešalec stresite vse sestavine in dobro zmiksajte. Mešanica se naj drži skupaj, ko jo stisnete med prsti – če se ne drži skupaj, dodajte 1 žlico vode od namočenih datljev ali kokosovo olje. Maso z roko enakomerno obložite po posodi. Lahko jo postavite v hladilnik, da se bo lažje oblikovala. Debelina bi morala biti približno ½ centimetra. Nato postavite v hladilnik.
- Nadev: v mešalec stresite vse sestavine (če ta ni dovolj močen, sestavine meljite postopoma, v manjših količinah), meljite, dokler ne dobite zelo fine, gladke mase. Po želji lahko dodate tej mešanici še sveže sadje. Če se boste odločili za to opcijo, dodajte še vsaj pol skodelice kokosovega olja, saj kokosovo olje deluje kot utrjevalec, kadar je jed hranjena v hladilniku. Z nadevom prekrijte osnovo. Uporabite lahko strjeni, polnomastni del kokosovega mleka, ki ste ga prej hranili v hladilniku. Tekoči del kokosovega mleka uporabite v smutijih ali kot nadomestek mleka, smetane. Odlična znamka je Vegalife, ki ga kupite v Sensilabu.
- Tortico postavite čez noč v hladilnik ali v zmrzovalnik.
- Preliv: tik pred serviranjem, previdno odstranite tortico iz modela (če ste uporabili folijo) in jo obložite s svežim sadjem. Zmešajte kokosov nektar in presno vanilijo v prahu in prelijte po sadju. Tortico lahko položite nazaj v hladilnik, dokler je ne boste postregli. Če se izogibate ogljikovim hidratom in sladkorju, lahko ta preliv izpustite.
Komentarji
Še ni komentarja.