SLADKI KROMPIR Z ROŽMARINOM, KURKUMO IN GHEEJEM (RECEPT)

Z vami delim enega svojih ljubih, zdravih in preprostih receptov, ki se kar pogosto pojavi v mojem jedilniku.
Navadnega krompirja skoraj ne uživam več, saj vsebuje sladki krompir bistveno več hranil, ima nižji glikemični indeks, počutje po takem obroku pa je lahko.
Moja prehrana, preden sem odkrila sladki krompir, je bila napolnjena z navadnim krompirjem. Krompir sem jedla skoraj vsak dan. Izjemno rada sem ga imela. Bila sem prava krompirjeljubka! Vendar sem se po takem obroku počutila zaspano, utrujeno, nesposobno za nadaljevanje aktivnosti, za vsaj nekaj ur po obroku se je moje življenje ustavilo. Ker ima navaden krompir visoko vrednost škroba in visok glikemični indeks, me je takšna prehrana tudi redila.
Ko sem začela hujšati, sem navaden krompir nadomestila s sladkim. Zdaj le-tega ne zamenjam več! Je bolj okusen, bolj zdrav, počutje po njem, pa je odlično!
Vsebuje mnogo vitaminov in mineralov
Sladki krompir ima nižji glikemični indeks in je za sladkorne bolnike veliko boljši, poleg tega pa vsebuje ogromno vitaminov, mineralov, hranilnih snovi, več ima vlaknin, bogat je z vitamini A, E, C, folno kislino, antioksidanti, železom, kalijem in kalcijem.
Spodbuja prebavo in olajša vnetje
Spodbuja prebavo in preprečuje zaprtje. Olajša vnetje, saj vsebuje visoke koncentracije antocijanov. Precej ima tudi holina. Pomaga pri absorbciji maščob, prispeva h kakovostnejšemu spanju in izboljšuje spomin.
Krepi imunski sistem, dober je za srce, zmanjšuje stres in izboljša krvno sliko.
Magnezij, ki ga vsebuje v velikih količinah, niža stopnjo stresa, čisti arterije, pomaga živcem za dobro delovanje, sprošča in pomaga srcu, kostem in mišicam do še boljšega zdravja.
Vitamin C izboljša imunski sistem, preprečuje gripo in prehlad.
Ker je bogat z vitaminom B6, niža homocistein v telesu, kar pomaga pri demenci in Alzheimerju in pospešuje pretok krvi po žilah. To je dobro tudi za srce.
Velika količina vlaknin znižuje raven krvnega sladkorja in uravnava nivo maščob v krvi. Priporoča se za prehrano ljudi s sladkorno boleznijo.
Z vami delim svoj zelo enostaven, hiter in okusen recept za dušen sladki krompir.
Sladki krompir z rožmarinom, kurkumo in gheejem (recept)
Sestavine
1 manjša čebula
1 žlica gheeja
1 majhen sladki krompir
(ali polovica sladkega krompirja in polovica manjše rumene kolerabe)
(ali krompir, ki mu dodamo por/brstični ohrovt)
Rožmarin
Sol
Poper
½ čajne žličke kurkume
Priprava
Nasekljate čebulo, (najbolje rdečo) in jo prepražite na gheeju. Sladki krompir narežete na manjše koščke, dodate k prepraženi čebuli, solite, dodate v roki zdrobljen ali nasekljan rožmarin, pokrijete s pokrovko in dušite do mehkega. Vmes premešajte, da se ne prime na posodo. Če se prime, dodajte čisto malo vode. Proti koncu dušenja dodajte poper in kurkumo.
Zraven ponudite veliko skledo solate, z mlado špinačo, avokadom, česnom in bučnim oljem.
Komentarji
Še ni komentarja.