ZDRAVA IN ODLIČNA AZIJSKA JUHA (RECEPT)
Azijska juha – hitra, enostavna, zdrava, okusna
Tu je recept za zelo hitro in enostavno narejeno, zdravo in izjemno okusno juho, ki sem jo poimenovala Azijska juha, saj vsebuje začimbe, ki prihajajo iz azijskega sveta, kot tudi kokosovo olje, ghee in kokosovo mleko, ki prihajajo od tam.
Zakaj je ta juha tako zdrava? Glavni sestavini sta brokoli in cvetača, ki vsebujeta veliko žvepla, vitaminov in mineralov ter delujeta izjemno razstrupljevalno. Na ta način podpirata funkcijo jeter, kar je vsemu telesu v pomoč pri razgradnji in izločanju strupov. Data pa nam tudi veliko hranil. Azijska juha vsebuje tudi protivnetne začimbe ter zdrave in koristne maščobe.
Ker ju skuhamo, nimata goitrogenega učinka, ki bi ga imela, če bi ju jedli surova. Zato vas vzpodbujam, da jeste zelenjavo iz družine križnic (zelje, cvetača, ohrovt, brokoli…) čim večkrat, ob kroničnih obolenjih pa je priporočljivo ju uživati vsak dan.
Veliko ljudem je izziv prehranjevati se zdravo. Še posebej ne vedo, kako vnesti v jedilnik več zdrave zelenjave. Veliko je načinov, eden od njih pa je, da jo uporabimo v hranilni juhi.
Brokoli in cvetača vsebujeta veliko kalija, vitamina K, folata in vitamina B-6. Brokoli vsebuje toliko kalcija kot mleko, ta kalcij pa je veliko bolj bio-razpoložljiv v našem telesu, kot mleko. Deluje proti raku, zaradi žvepla in indol-3-carbinola. Prav tako vsebujeta brokoli in cvetača veliko vlaknin, ki pripomorejo k dobremu prebavnemu zdravju ter vitki postavi.
Vedno uporabite čimbolj ekološke sestavine.
Sestavine:
Za 3 do 4 krožnike goste juhe potrebujemo:
- 250 g brokolija
- 250 g cvetače
- 2 stroka česna
- 1 čajna žlička kurkume v prahu
- ½ čajne žličke kumin-a v prahu (Kumin je čisto druga začimba kot kumina, zato ne zamenjajte)
- ½ čajne žličke koriandra v prahu
- ½ čajne žličke ingverja v prahu
- Sol
- Poper
- 1 jedilna žlica kokosovega olja
- 1 jedilna žlica gheeja
- 3 ali več jedilne žlice žlice 100% polnomastnega kokosovega mleka
Priprava:
Brokoli in cvetačo operite in narežite na posamezne cvetove. Prelijte s filtrirano vodo, tako da zelenjava še gleda izpod gladine vode (drugače bo juha preredka) in kuhajte do mehkega. Tik pred koncem kuhanja ali kar na koncu dodajte nasekljan česen in vse ostale začimbe, maščobo in kokosovo mleko. Zmiksajte s paličnim mešalnikom do gladkega. Dober tek!
Če ste juho naredili in vam je bila všeč, delite recept s prijatelji in družino!
Komentarji
Še ni komentarja.