BRSTIČNI OHROVT, KI GA BOSTE JEDLI Z VESELJEM (RECEPT)
Brstični ohrovt je fantastičen za vaše zdravje!
Ko zbiramo priloge ali glavne jedi, tudi ob praznikih in praznovanjih, se na naših krožnikih ponavadi pojavlja vse preveč ogljikovih hidratov, krompir, riž, druge jedi iz žit, kot so cmoki, njoki, testenine,… in nič od tega ne poskrbi za naše zdravje. Če smo vegetarijanci ali vegani, je še veliko težje izbrati in obložiti krožnik z zdravo in hkrati okusno hrano za naše brbončice.
Velikokrat zelenjavo povaljamo v moki, jajcih in drobtinah in jo ocvremo, pa si rečemo, saj jemo zelenjavo, to je zdrava jed! Zelenjava je zdrava! Potem priložimo še kakšno vrsto stročnic, pa spet mislimo, da smo naredili za naše zdravje nekaj dobrega, saj jemo zelenjavo!
Vendar, če gre za zelenjavo, ki je polna nevarnih lektinov, smo pravzaprav še enkrat ogrozili svoje zdravje.
Poznam ogromno ljudi, ki jedo zelo zdravo hrano, bio, lokalno, svežo, nekateri so vegetarijanci, se razstrupljajo, dovolj spijo, se pametno rekreirajo in znižujejo nivo stresa z mediatcijo ali katerimi drugimi tehnikami, pa se ves čas borijo z raznimi kroničnimi, avtoimunimi boleznimi ali rakom.
Torej, ko pridejo gostje, ko bi radi pogostili svoje najdražje z okusno in zdravo hrano, lahko naredite brstični ohrovt, ki ga bodo z veseljem jedli. Je oreščkast, okusen in ga kar ne moremo nehati jesti!
Kar je pa najpomembneje, je fantastičen za vaše zdravje!
SESTAVINE (4-6 porcij)
- 900 g brstičnega ohrovta
- 2 večji prepraženi čebuli (opcija)
- 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja ali gheeja (po možnosti vsakega pol)
- 1 skodelica surovih lešnikov ali orehov (po možnosti aktiviranih)
- ½ čajne žličke nepredelane morske ali himalajske soli
- ½ čajne žličke črnega popra
- sok ene limone
- žlička kurkume ali curryja (opcija)
- 2 žlički praženega sezamovega olja (neobvezno, opcija)
- nariban parmezan (opcija)
PRIPRAVA
1. Odrežite trde konce stebel brstičnega ohrovta in zunanje liste, ki so izgubili zeleno barvo. Ohrovt na drobno sesekljajte na roke ali v multipraktiku.
2. 2 žlici olja ali gheeja zagrejte na srednje visoki temperaturi in prepražite čebulo, da postekleni. Dodajte orehe ali lešnike in kuhajte 3-5 minut, dokler ne zadiši, ves čas mešajte. Odstranite iz ognja.
3. Dodajte preostalo oljčno olje in brstični ohrovt, dušite in mešajte 7 – 8 minut, dokler ne porjavi.
4. Orehe dodajte brstičnemu ohrovtu. Začinite s soljo, poprom in sezamovim oljem. Dodajte limonin sok, opcijsko pa kurkumo, curry in nariban parmezan. Postrezite.
Izpustite torej vse tiste nezdrave ogljikove hidrate, ki jih jeste za prilogo in obložite krožnik s to okusno zeleno jedjo. Verjetno je, da vas bodo vaši gostje prosili ne le za dodatno porcijo, ampak tudi za recept.
Poskusite in sporočite v komentarju spodaj. Se veselim vašega povratnega sporočila!
In zapomnite si, vedno lahko recept razpolovite na pol ali celo na četrtine za prilogo, ki gre čudovito skupaj z mesom na žaru, ribo ali jo uporabite kot polnilo za omleto.
Komentarji
Še ni komentarja.