Ali vam lahko brezglutenska prehrana reši življenje?
Morda nas nekaj kar jemo vsak dan ubija, pa se tega verjetno niti ne zavedamo.
Če ves čas jemo procesirano in predelano hrano ter vsak dan pijemo gazirane in sladke pijače, se najbrž zavedamo, da si skrajšujemo življenje. Če pa jemo krasen, hrustljav kos polnozrnatega pšeničnega kruha, kako bi pa to lahko bilo slabo za nas? Torej, kruh vsebuje gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, piri, ržu, ječmenu, kamutu in ovsu. Skrit je v pici, testeninah, kruhu, rogljičkih, pecivu, in večini procesirane hrane.
Jasno je, da je gluten št. 1 v naši prehrani. Vendar večina ljudi ne ve, da lahko povzorči resne zdravstvene zaplete za mnoge. Morda ste v nevarnosti, tudi če nimate celiakije. Želim vam razkriti resnico o glutenu, pojasniti nevarnosti in vam dati enostaven sistem, s pomočjo katerega boste določili, če predstavlja za vas problem.
Nevarnosti glutena
Nedavna obsežna študija v Journal of American Medical Association je pokazala, da imajo ljudje z diagnosticirano, nediagnosticirano in »latentno« (spečo) celiakijo ali z občutljivostjo na gluten ali intoleranco na gluten, večje tveganje za smrt, večinoma zaradi bolezni srca ali raka.
Ta študija je proučevala skoraj 30.000 bolnikov skozi obdobje med 1969 in 2008 in jih razdelila v tri skupine: tiste s polnim obsegom celiakije, tiste z vnetjem v črevesju vendar ne s celiakijo in tiste z latentno celiakijo oz. občutljivostjo/intolerantnostjo na gluten (povečana protitelesca za gluten, vendar negativna biopsija črevesja).
Ugotovitve so bile dramatične. Tisti s celiakijo so imeli 39 odstotkov večje tveganje za smrt, tisti z vnetjem črevesja zaradi glutena 72 odstotkov večje tveganje, in 35 odstotkov večje tveganje pri tistih z občutljivostjo na gluten, toda brez celiakije.
To je prelomna raziskava, ki dokazuje, da nam ni treba imeti celiakije s pozitivno črevesno biopsijo (kar je konvencionalno-običajno razmišljanje), da imamo resne zdravstvene težave in komplikacije, ali celo umremo, zaradi uživanja glutena.
Po zadnjih ocenah 99 odstotkov ljudi, ki ima probleme zaradi glutena, zanje niti ne ve. Za svoje zdravstvene težave in simptome pripisujejo vzrok nečemu drugemu, ne pa občutljivosti na gluten, ki je 100-odstotno ozdravljiva.
Druga študija je primerjala vzorce krvi 10.000 ljudi pred 50 leti in vzorce krvi 10.000 ljudi danes. Odkrili so, da se je populacija z popolnoma razvito celiakijo povečala za 400 odstotkov (povečana TTG protitelesca) v zadnjih 50 letih. Če bi zaznali, da so v tem času porasle bolezni srca ali rak za 400 odstotkov, bi to pisalo na vseh naslovnicah. Vendar ne slišimo skoraj nič o tem. Razložili bomo, zakaj menimo, da se je ta porast zgodil v trenutku. Najprej osvetlimo gospodarske stroške te skrite epidemije.
Najbolj resna oblika alergije na gluten, celiakije, prizadene enega na 100 ljudi, od katerih večina ne ve, da ima to bolezen.
Nediagnosticirane in neodkrite zdravstvene težave zaradi glutena nas stanejo gore denarja. Dr. Peter Green, profesor za klinično medicino na College of Physicians and Surgeons na Columbia University je preučeval 10 milijonov naročnikov na CIGNA in ugotovil, da tisti, ki so pravilno diagnosticirani za celiakijo, uporabljajo manj zdravstvenih storitev, njihovi zdravstveni stroški pa se zmanjšajo za več kot 30 odstotkov. Problem je v tem, da je le 1 odstotek tistih, ki imajo problem s to boleznijo, diagnosticiranih. To pomeni, da 99 odstotkov ljudi trpi, ne da bi vedeli za vzroke, kar stane zdravstveni sistem milijone evrov.
Ljudi, ki trpijo zaradi tega ni le nekaj, ampak na milijone. Veliko več ljudi je občutljivih na gluten, kot si mislimo, še posebej tistih, ki so kronično bolni. Najbolj resna oblika alergije na gluten, celiakija, prizadene enega na 100 ljudi, in večina od njih ne ve, da jo ima. Vendar lažje oblike občutljivosti na gluten so pogostejše in lahko prizadenejo do 40 odstotkov prebivalstva.
Zakaj še nismo slišali veliko o tem?
Pravzaprav slišimo vsak dan, le zavedamo se ne. Celiakija in občutljivost na gluten zakrijeta (zamaskirata) številne druge bolezni z drugimi imeni.
Občutljivost na gluten: En vzrok, različne bolezni
Vpogled v The New England Journal of Medicine navaja seznam 55 bolezni, katerim je lahko vzrok gluten. Nekatere od teh so: osteoporoza, sindrom radraženega črevesa, vnetje črevesja, anemija, rak, kronična utrujenost, rak rane in revmatoidni artritis, lupus, multipla skleroza, endometrioza in skoraj vse druge avtoimunske bolezni. Gluten je povezan tudi z mnogimi psihiatričnimi in nevrološkimi boleznimi, vključno z anksioznostjo, depresijo, shizofrenijo, demenco, migrenami, epilepsijo in nevropatijo (poškodbe živcev). Povezan je tudi z avtizmom.
Nekoč smo menili, da težave zaradi glutena ali celiakije prizadenejo predvsem otroke, ki imajo drisko, izgubljajo težo ipd. Sedaj vemo, da smo lahko stari, debeli in zaprti in imamo celiakijo ali občutljivost na gluten.
Občutljivost na gluten je pravzaprav avtoimunska bolezen, ki povzroča vnetje po vsem telesu, z obsežnimi učinki po vseh organskih sistemih, vključno z možgani, srcem, sklepi, prebavnim traktom, in še več. To je lahko en vzrok za različne bolezni. Za odpravo teh bolezni, moramo zdraviti vzrok (ki je pogosto občutljivost na gluten), ne le simptomov.
Seveda to ne pomeni, da so VSI primeri depresije ali avtoimunskih bolezni in drugih težav, pri vseh povzročeni zaradi glutena, vendar je pomembno, da to odkrijemo, sploh če imamo kakršno koli kronično bolezen.
S tem, ko ne diagnosticiramo občutljivosti na gluten in celiakije, smo za milijone ljudi ustvarili nepotrebno trpljenje in smrt. Zdravstvene težave, ki jih povzroča občutljivost na gluten ni mogoče zdraviti z boljšimi zdravili. Mogoče jih je rešiti le s 100 odstotno odpravo glutena iz naše prehrane.
Vprašanje, ki ostaja je: Zakaj smo tako občutljivi na to »seme življenja«, ki je tako zakoreninjeno v naši prehrani? Obstaja veliko razlogov…
Ti vključujejo naše pomanjkanje genetske prilagoditve na trave in predvsem na gluten v naši prehrani. Pšenica je bila v Evropi uvedena v srednjem veku in 30 odstotkov ljudi evropskega porekla ima gen za celiakijo (HLA DQ2 ali HLA DQ8), ki poveča občutljivost na gluten in zdravstvene težave, ki izhajajo iz tega.
Današnja zrna pšenice imajo veliko večjo vsebnost glutena (ki je potrebna, da lahko naredimo puhast kruh in velike mehke žemlje) kot tista, ki so bila v uporabi na tradicionalno najdena v Evropi. Ta super-gluten je bil pred kratkim uveden v naše kmetijstvo ter preskrbo s hrano in zdaj je okužil skoraj vse posevke pri nas.
Če želite izvedeti, če ste eden izmed milijonov ljudi, ki trpijo zaradi občutljivosti na gluten, sledite spodnjemu preprostemu postopku.
Izločanje / reintegracija prehrane
Medtem, ko vam lahko testi (do neke mere, ne vedno!) pokažejo, ali ste občutljivi na gluten, je edini način, da boste vedeli, če imate problem z njim, da odpravite ves gluten za kratek čas (2 do 4 tedne) in vidite, kako se boste počutili. Izločite naslednja živila:
- Gluten (ječmen, oves, pira, pšenica, kamut, rž – glejte www.celiac.com za celoten seznam živil, ki vsebujejo gluten, prav tako pa skrite vire glutena)
- Skriti viri (mešanice za juho, solatni prelivi, omake, kot tudi črtala za ustnice, barve za lase, nekateri vitamini, zdravila, znamke in kuverte, ki jih poližemo,…)
- Da bo ta test deloval, MORATE odpraviti 100 odstotkov glutena iz vaše prehrane – brez izjem, brez skritega glutena in niti najmanjše drobtinice kruha.
Po dveh do štirih tednih ga ponovno jejte in boste videli, kaj se bo zgodilo. Če se počutite slabo, boste morali trajno iti na brezglutensko hrano. To vas bo naučilo bolje, kot kakršenkoli test, kako gluten vpliva na vaše telo. Če pa vas še vedno zanima testiranje, je tu nekaj podatkov:
Obstajajo testi za alergijo na gluten-celiakijo, ki so na voljo v različnih laboratorijih. Vsi pomagajo testirati in identificirati različne oblike alergije ali občutljivosti na gluten ali pšenico. Iščejo:
- • IgA antigliadinska protitelesa
• IgG antigliadinska protitelesa
• IgA antiendomizijska protitelesa
• Protitelesa proti tkivni transglutaminazi (IgA in IgG pri vprašljivih primerih)
• Skupna protitelesa IgA
• HLA DQ2 in DQ8 genotipizacija za celiakijo (občasno se uporablja za odkrivanje genetske vprašljivosti).
• črevesna biopsija (redko potrebna, če so protitelesa glutena pozitivna)
Ko naredimo te teste, moramo imeti v mislih, da je glede na nove raziskave o škodi zaradi občutljivosti na gluten (če izzvzamemo celiakijo), kakršno koli zvišanje protiteles pomembno in vredno poskusa izločanja glutena. Mnogi zdravniki menijo, da povišana anti-gliadin protitelesa v odsotnosti pozitivne črevesne biopsije kažejo poškodbe, da je test napačen. To pomeni, da je test videti pozitiven, vendar v resnici ni pomemben.
Tega ne moremo več trditi. Pozitiven test je pozitiven in kot pri vseh boleznih, je tudi tu trend povečevanja, od blage občutljivosti na gluten, do celiakije v polnem razrastu. Če so vaša protitelesa povišana, bi morali iti na brezglutensko prehrano in se testirati, da ugotovite, če to vodi v vaše zdravstvene težave.
Torej, zdaj lahko vidite, da ni nujno, da je kos kruha lahko tako zelo zdrav! Upoštevajte nasvet, ki sem ga delila z vami, da izveste, če je gluten skriti vzrok za vaše zdravstvene težave. Preprosta izločitev te zahrbtne snovi iz vaše prehrane, vam lahko pomaga doseči dolgoživo in kvalitetno zdravje.
Pomagajte nam širiti dobre informacije. Zanima nas vaše mnenje… Povejte nam v komentarju spodaj, kako živila, ki vsebujejo gluten vplivajo na vas in če imate kakšne nasvete, jih lahko delite z drugimi v zvezi z odpravo glutena iz prehrane.
Komentarji
Še ni komentarja.