BAZILIKIN ZELENI PESTO (RECEPT)

SUPER ZELEN BAZILIKIN PESTO IN NAVODILO ZA ZMRZOVANJE – RECEPT
Priprava in zamrzovanje bazilikinega pesta je čudovit način, kako ohranimo sveže okuse poletja. Zdrav in pester – pesto je idealen, da ga pomažemo po mesu na žaru, po na pari kuhani zelenjavi ali pa ga vmešamo v juho.
Doma narejen pesto je eden mojih najljubših receptov, ki ga poleti pripravim v večji količini. Priprava traja le nekaj minut, je izjemno pester in idealen za zmrzovanje. Ker je bazilikin pesto med hladnejšimi meseci lahko precej drag, z zmrzovanjem v zamrzovalniku tudi prihranimo nekaj denarja.
Morda vzgajate baziliko na svojem vrtu ali pa živite blizu ekološke kmetije, ki prodaja baziliko za majhen denar. Priprava in zmrzovanje pesta je popoln način za obilje okusov svežih zelišč.
Recept je enostaven način za povečanje vnosa zelenolistne zelenjave. ki vsebujejo visoko vsebnost železa, kalcija, antioksidantov, vitaminov A, C in K!
Listnati ohrovt je kralj zelene listnate zelenjave.
SESTAVINE:
- 4 listi listnatega ohrovta
- 2 pesti svežih listov bazilike, odstranimo stebla
- Sok pol limone
- ½ skodelice mandljev, ki smo jih namočili čez noč v vodi, nasekljanih
- 1-2 stroka svežega česna
- Himalajska ali naravna nerafinirana morska sol po okusu
- ¼ skodelice ekstra deviškega, hladno stiskanega oljčnega olja (do ½ skodelice po potrebi)
PRIPRAVA:
Zmešajte vse sestavine (razen oljčnega olja) v mikser in miskajte toliko časa, da dobite srednje fino mleto osnovo.
Počasi dodajajte oljčno olje in miksajte v presledkih toliko časa, dokler ni v mešanici dovolj olja in izgleda kot namaz.
Hranite v hladilniku s tanko plastjo oljčnega olja na vrhu pesta, kar bo upočasnilo proces oksidacije in ohranilo zelenje sveže!
Vse sestavine naj bodo ekološkega porekla.
Če nimate vseh sestavin, bodite ustvarjalni in uporabite, kar imate pri roki:
- Baziliko lahko nadomestite s špinačo, peteršiljem, rukolo ali koriandrom.
- Po želji lahko dodate surov kozji sir, vendar le, če ste popolnoma prepričani, da dobro prenašate in presnavljate mlečne izdelke, torej, da niste intolerantni na laktozo, kazein ali karkoli v mleku.
- Mandlje lahko nadomestite s pinjolami, orehi, pistacijami ali indijskimi oreščki.
Svež limonin sok in pulpa popestri okus in doda kislo ravnovesje k oljčnemu olju, siru in orehom.
Pesto vsebuje veliko koristi za zdravje, vključno z zdravimi maščobami za srce iz oljčnega olja, železom iz listnate zelenjave in vitaminom C iz limone. Dodaten bonus je, da je vsrkanje železa boljše ob vitaminu C, zato je oboje hkrati zmagovalna kombinacija.
ZMRZOVANJE
Če boste pesto zamrznili, z njim napolnite posodice za led in jih dajte v zmrzovalnik za 2 uri.
Ko zamrzne, jih stresite v vrečko in hranite v zmrzovalniku, kjer zdrži do 3 mesece.
Kako pa vi pripravite svoj najljubši pesto?
Komentarji
Še ni komentarja.