Tanja Turnšek, Funkcionalna medicina, avtoimune bolezni, zdravje Tanja Turnšek, Funkcionalna medicina, avtoimune bolezni, zdravje Tanja Turnšek, Funkcionalna medicina, avtoimune bolezni, zdravje Tanja Turnšek, Funkcionalna medicina, avtoimune bolezni, zdravje
Meni
  • O MENI
  • HUJŠANJE
    • Meditacije in vizualizacije za učinkovito hujšanje in popolno telo
    • Gabrielova metoda
    • Sprožilci debelosti
    • DELAVNICA Uživamo v hujšanju
    • PRIJAVA na delavnico Uživamo v hujšanju
    • INDIVIDUALNI program Uživamo v hujšanju
    • Kako do brezplačne delavnice?
    • Zgodbe o uspehu
  • ZDRAVJE
  • PROGRAMI
    • 9 tedenski Program Avtoimunost
    • Meditacije in vizualizacije za učinkovito hujšanje in popolno telo
    • Priročnik Priprava na zavestno partnerstvo – 49 dni do ljubezni
    • Individualni program Uživamo v hujšanju
    • Delavnica Uživamo v hujšanju
    • Vse storitve
    • REFERENCE
  • ČLANKI
    • Zdravje
    • Hujšanje
    • Prehrana
    • Recepti
    • OBJAVE V MEDIJIH
  • RECEPTI
  • KONTAKT
  • Naslednji članek
  • Prejšnji članek

5 razlogov zakaj nam lahko pšenica povzroča debelost

5-razlogov-zakaj nam-lahko psenica-povzroča debelost-819×545

Pšenica ni več tisto, kar je nekoč bila. Kmetijski znanstveniki so se poigrali z zrnjem, da so povečali trdnost in razvili značilnosti, zaradi katerih je zrna lažje speči. Na žalost so te spremembe spremenile pšenico v škodljivo sestavino za mnogo ljudi – še posebno za tiste, ki se  trudijo shujšati.

#1. Vnetje v črevesju

Gluten je sestavina v pšenici, o katerem ste že najbrž veliko slišali – prav tako ga najdemo tudi v ječmenu, ržu, kamutu, piri in ovsu. Raziskave kažejo, da vsebuje pšenica danes skoraj desetkrat več glutena, kot ga je vsebovala pred 50 leti. To je zelo slaba novica za milijone ljudi, ki so občutljivi ali intolerantni na to beljakovino.

Gluten lahko izzove naš imunski sistem, da napada celice prebavnega trakta, kar lahko vodi v podhranjenost z hranili, sindrom razdraženega črevesja, vnetne procese v telesu in debelost, glede na raziskave Univerze v Chicagu.

Podatki Svetovne znanstvene organizacije kažejo, da ima eden od 100 ljudi podedovano obliko občutljivosti na gluten, znano kot celiakija. Vendar pa 30 do 40 odstotkov ljudi trpi zaradi vnetja, ki ga povzroča gluten.

#2. Izguba občutka za lakoto in sitost

Če se trudimo izgubiti težo, je eden od izzivov ugotoviti, kdaj smo siti. Beljakovina v pšenici, ki se imenuje lektin, zaobide komunikacijo med želodcem in možgani. Lektin se veže z receptorji za lakoto v črevesju in zablokira signale iz prebavnega trakta, ki povedo, da smo pojedli dovolj.

#3. Lažni hormoni

Ksenoestrogeni so kemikalije, ki posnemajo ženski hormon estrogen in so razbohoteni v našem sodobnem okolju. Morda ste že slišali za ftalate, snovi, ki jih najdemo v plastiki, kmetijstvu, izdelkih za osebno rabo ter mnogih drugih in se obnašajo kot estrogen v telesu. Povezani so s povečanjem telesne mase, povečanim tveganjem za nastanek raka, nevroloških bolezni, z neplodnostjo in hormonskim neravnovesjem (na embalaži ponavadi niti ne piše, da izdelek vsebuje to snov, zato jo je težko odkriti).

Pšenica ima svoj delež ksenoestrogenov tudi po zaslugi pesticidov, herbicidov in fungicidov, ki jih uporabljajo za pridelovanje in shranjevanje pšenice. Te kemikalije spodbujajo žensko telo, da shranjuje maščobo okoli stegen, bokov in trebuha, prav tako pa ksenoestrogeni povečajo trebuh pri moških in spodbudijo ginekomastijo – rast tkiva dojk.

#4. Motnje delovanja ščitnice

Proizvajalci hrane vedo, kako zelo imajo potrošniki radi mehko rezino kruha. Da dosežejo to »zračno kakovost«, se proizvajalci zanašajo na kemikalijo, ki jo dajejo v testo imenovano kalijev bromat. Ta kemikalija je motilec endokrinih žlez – ovira hormonsko naravno ravnovesje in je povezana s povečanim tveganjem raka ščitnice.

Kalijev bromat zavira delovnaje ščitnice, dolgo preden lahko spodbudi rast tumorjev. Počasno delovanje ščitnice pomeni počasen metabolizem (presnova) in ko je naša presnova upočasnjena, porabljamo manj kalorij in shranjujemo več energije v obliki maščobe.

#5. Super škrob

Amylopektin A –  zdravstveni strokovnjaki mu pravijo Super škrob. Kaj je tako super v zvezi z njim? Amylopektin A pomaga kruhu, da se neverjetno puhasto dvigne v višave.

Vendar ima ta dodatek svojo ceno: naše telo lahko amylopektin A prebavi prav tako hitro kot beli sladkor, močno dvigne glukozo – krvni sladkor – in napne sposobnosti našega telesa za proizvodnjo inzulina, ki ga potrebujemo, da predelamo vse te kalorije. To vodi do vnetja v našem celem telesu in do dodatne maščobe okoli trebuha, kar je tudi prvi korak k razvoju diabetesa.

15. septembra, 2013 / Hujšanje, Prehrana, Zdravje / Značke: DEBELOST, GLUTEN, HORMONI, HUJŠANJE, OBČUTLJIVOST NA HRANO, VNETJA, ZDRAVJE, ZDRAVLJENJE

O avtorju

Tanja Turnšek

Tanja Turnšek, specializantka Funkcionalne medicine, daje ljudem znanja in orodja v obliki vrhunsko dovršenih programov, ki spreminjajo življenja. Programi Uživamo v zdravju, Uživamo v hujšanju, kvalitetna predavanja, individualna svetovanja, skupinski coachingi, članki, knjige in spletne strani, dajejo nova znanja in neomejene možnosti, da lahko vsak prevzame odgovornost za svoje zdravje in življenje ter naredi spremembe za kakovostno življenje, ki nam je namenjeno.
Njena celostna programa za zdravje in hujšanje, odkrivata in učita, kako shujševalne diete, industrijsko predelana hrana, stres, hormonska neravnovesja, strupi iz okolja, neizpolnjujoči odnosi in nezadovoljstvo v življenju, onemogočajo trajno izgubo teže, sijoče zdravje in srečno življenje.
Vsi njeni programi in svetovanja so celostni, povezujejo um in telo, in se začnejo pri odkrivanju ter odpravljanju vzrokov težav, ki jim sledi vzpostavljanje ravnovesja v telesu in življenju.

Sorodni članki

Preberite več
Čustvena debelost – kako nas negativna čustva in travme iz preteklosti redijo
Preberite več
SLADKI KROMPIR Z ROŽMARINOM, KURKUMO IN GHEEJEM (RECEPT)
Preberite več
Kronična utrujenost in slabšanje vida – kako sem odkrila vzrok in ju premagala [MOJA ZGODBA]
Preberite več
Kako so alergije, občutljivosti in intolerance na hrano, vzrok za debelost, avtoimunske in kronične bolezni
Preberite več
CVETAČNI CURRY (RECEPT)
Preberite več
Moja zgodba – brez diete do idealne telesne teže in zdravja
Preberite več
3 leta odkar sem shujšala za 31 kg – in kako trajno vzdržujem normalno težo.
Preberite več
Ali vam lahko brezglutenska prehrana reši življenje?

Komentarji

Še ni komentarja.

Prekliči odgovor
Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Naslednji članek
  • Prejšnji članek

Všečkajte našo FB stran

Facebook

Kategorije člankov

  • Vsi članki
  • Zdravje
  • Hujšanje
  • Prehrana
  • Recepti
  • Odnosi
O tanji

Specializantka Funkcionalne medicine (Functional Medicine Practitioner C.F.M.P. Functional Medicine Univerity, ZDA)

Predana sem, da vam pomagam, da pomagate sebi. Verjamem, da so vaše telo, um, duh, vaši odnosi in vaše življenje vredni najboljše skrbi in da nihče ni bolje usposobljen za njihovo skrb, kot vi sami. Predstavljajte si me kot vašo prehransko svetovalko, coacha in terapevta in vedite, da sem tu z vami, na potovanju do zdravega in srečnega življenja.

podpis

Preberite več o meni.

Povezava na vprašalnik Tanje Turnšek

Značke

ALERGIJE ARTRITIS AVTOIMUNE BOLEZNI DEBELOST DETOX DIABETES FUNKCIONALNA MEDICINA GABRIELOVA METODA GLUTEN HORMONI HUJŠANJE NARAVNA ZDRAVILA OBČUTLJIVOST NA HRANO PREHRANA PRESNO RAK RAZSTRUPLJANJE RECEPTI SLADICE USTNO ZDRAVJE VNETJA ZDRAVJE ZDRAVJE ČREVESJA ZDRAVLJENJE ZOBJE

Članki

Optimalna prebava – pristop funkcionalne medicine
GOSTA ZELENJAVNA JUHA IZ OHROVTA IN KOLERABE

Kategorije

  • Hujšanje (23)
  • Odnosi (3)
  • Prehrana (18)
  • Recepti (16)
  • Zdravje (31)
© 2023 VITA, DRUŠTVO ZA KAKOVOST ŽIVLJENJA. Vse pravice pridržane. Splošni pogoji in varstvo osebnih podatkov
  • O meni
  • /
  • Kontakt
  • /