5 razlogov zakaj nam lahko pšenica povzroča debelost
Pšenica ni več tisto, kar je nekoč bila. Kmetijski znanstveniki so se poigrali z zrnjem, da so povečali trdnost in razvili značilnosti, zaradi katerih je zrna lažje speči. Na žalost so te spremembe spremenile pšenico v škodljivo sestavino za mnogo ljudi – še posebno za tiste, ki se trudijo shujšati.
#1. Vnetje v črevesju
Gluten je sestavina v pšenici, o katerem ste že najbrž veliko slišali – prav tako ga najdemo tudi v ječmenu, ržu, kamutu, piri in ovsu. Raziskave kažejo, da vsebuje pšenica danes skoraj desetkrat več glutena, kot ga je vsebovala pred 50 leti. To je zelo slaba novica za milijone ljudi, ki so občutljivi ali intolerantni na to beljakovino.
Gluten lahko izzove naš imunski sistem, da napada celice prebavnega trakta, kar lahko vodi v podhranjenost z hranili, sindrom razdraženega črevesja, vnetne procese v telesu in debelost, glede na raziskave Univerze v Chicagu.
Podatki Svetovne znanstvene organizacije kažejo, da ima eden od 100 ljudi podedovano obliko občutljivosti na gluten, znano kot celiakija. Vendar pa 30 do 40 odstotkov ljudi trpi zaradi vnetja, ki ga povzroča gluten.
#2. Izguba občutka za lakoto in sitost
Če se trudimo izgubiti težo, je eden od izzivov ugotoviti, kdaj smo siti. Beljakovina v pšenici, ki se imenuje lektin, zaobide komunikacijo med želodcem in možgani. Lektin se veže z receptorji za lakoto v črevesju in zablokira signale iz prebavnega trakta, ki povedo, da smo pojedli dovolj.
#3. Lažni hormoni
Ksenoestrogeni so kemikalije, ki posnemajo ženski hormon estrogen in so razbohoteni v našem sodobnem okolju. Morda ste že slišali za ftalate, snovi, ki jih najdemo v plastiki, kmetijstvu, izdelkih za osebno rabo ter mnogih drugih in se obnašajo kot estrogen v telesu. Povezani so s povečanjem telesne mase, povečanim tveganjem za nastanek raka, nevroloških bolezni, z neplodnostjo in hormonskim neravnovesjem (na embalaži ponavadi niti ne piše, da izdelek vsebuje to snov, zato jo je težko odkriti).
Pšenica ima svoj delež ksenoestrogenov tudi po zaslugi pesticidov, herbicidov in fungicidov, ki jih uporabljajo za pridelovanje in shranjevanje pšenice. Te kemikalije spodbujajo žensko telo, da shranjuje maščobo okoli stegen, bokov in trebuha, prav tako pa ksenoestrogeni povečajo trebuh pri moških in spodbudijo ginekomastijo – rast tkiva dojk.
#4. Motnje delovanja ščitnice
Proizvajalci hrane vedo, kako zelo imajo potrošniki radi mehko rezino kruha. Da dosežejo to »zračno kakovost«, se proizvajalci zanašajo na kemikalijo, ki jo dajejo v testo imenovano kalijev bromat. Ta kemikalija je motilec endokrinih žlez – ovira hormonsko naravno ravnovesje in je povezana s povečanim tveganjem raka ščitnice.
Kalijev bromat zavira delovnaje ščitnice, dolgo preden lahko spodbudi rast tumorjev. Počasno delovanje ščitnice pomeni počasen metabolizem (presnova) in ko je naša presnova upočasnjena, porabljamo manj kalorij in shranjujemo več energije v obliki maščobe.
#5. Super škrob
Amylopektin A – zdravstveni strokovnjaki mu pravijo Super škrob. Kaj je tako super v zvezi z njim? Amylopektin A pomaga kruhu, da se neverjetno puhasto dvigne v višave.
Vendar ima ta dodatek svojo ceno: naše telo lahko amylopektin A prebavi prav tako hitro kot beli sladkor, močno dvigne glukozo – krvni sladkor – in napne sposobnosti našega telesa za proizvodnjo inzulina, ki ga potrebujemo, da predelamo vse te kalorije. To vodi do vnetja v našem celem telesu in do dodatne maščobe okoli trebuha, kar je tudi prvi korak k razvoju diabetesa.
Komentarji
Še ni komentarja.