Kako so alergije, občutljivosti in intolerance na hrano, vzrok za debelost, avtoimunske in kronične bolezni

S prehrano lahko ugotovimo in odpravimo alergije na hrano
Alergije, intolerance in občutljivosti na hrano postajajo med ljudmi vedno večja težava. Dostikrat se ne zavedamo, da so naše največje težave, lahko povezane s prehrano in načinom življenja. Dobra novica je, da jih lahko ugotovimo in odpravimo.
Skrite alergije lahko sabotirajo vaše zdravje: kako jih najdemo in odpravimo
Ljudje se dostikrat ne zavedajo, da so njihove največje težave v življenju, povezane s prehrano in načinom življenja. Pridobivanje telesne teže ali nesposobnost hujšanja, avtoimunske bolezni, glavoboli, težave s spanjem, akne in druge težave s kožo, prebavne težave, diabetes, alergije, bolezni srca, rak, kronična utrujenost, bolečine v sklepih in v telesu, kronične bolezni in številna druga stanja ter simptomi, so pogosto posledica skritih alergij na hrano! In rešitev je pogosto enostavnejša, kot mislimo.
Ste že kdaj slišali za rek: »Vaši največji problemi so tisti, za katere ne veste, da jih imate.«? To še posebej drži pri prehrani.
Ko za zdravstvene težave ne najdemo vzroka
Ker se simptomi alergij, intoleranc in občutljivosti na hrano, največkrat NE pojavijo v obliki prebavnih težav, je možno, da povezave med določenim živilom in simptomi, nikoli ne naredimo.
V Funkcionalni medicini, – to je vrsta medicine, ki odkrije vzroke kroničnih simptomov in bolezni ter jih odpravi na naravne načine, – je eliminacijska dieta zlati standard za odkrivanje in odpravljanje vzrokov alergij, občutljivosti ter intoleranc na hrano.
Razlike med alergijo, občutljivostjo in intoleranco na hrano
Pri alergijah na hrano, naš imunski sistem odreagira na določeno hrano, bodisi s protitelesi, IgG ali IgE, specifičnimi za določeno hrano. Reakcija se pojavi takoj ali v roku dveh ur. Alergije so lahko življenjsko nevarne, kot npr. anafilaktična reakcija otroka, ki je pojedel arašide, na katere je alergičen. Najpogostejši alergeni v hrani so jajca, mleko, arašidi, oreški, pšenica, školjke in soja.
Občutljivost na hrano je manj huda reakcija, ki jo prav tako izzove imunski sistem, vendar se v telesu pojavi kasneje. Oseba lahko odreagira na hrano, na katero je občutljiva, v nekaj urah, dnevih ali celo tednih po zaužitju. Ta zakasnitev med uživanjem hrane in odzivom nanjo, zelo otežuje prepoznavanje, da je krivec hrana in katera hrana ali več vrst hrane povzroča simptome.
Za razliko od prehranskih alergij in občutljivosti na hrano, pri intoleranci na hrano ni odziva imunskega sistema. Intoleranca je reakcija na hrano, ki je lahko posledica dejavnikov, kot so anti-hranila v žitnih zrnih in stročnicah (lektini, fitati), sulfiti, ki jih najdemo v vinu, toksini ali druge naravne ali umetne kemikalije v hrani, na katero se oseba odzove.
Intoleranca na hrano je lahko tudi posledica presnovnih motenj pri osebi, ki uživa živila. Primer je intoleranca na laktozo, ko oseba ne proizvaja dovolj encima laktaza, ki je potreben za prebavo mlečnih izdelkov. Podobno kot pri občutljivosti na hrano, je pri intoleranci lahko odziv zakasnjen več ur, dni ali celo tednov, zaradi česar težko prepoznamo živila, ki jih ne prenašamo. Skrite alergije na hrano se nanašajo na zakasnjene reakcije zaradi občutljivosti in intolerance, ki se jih oseba niti ne zaveda.
Kaj povzroča skrite prehranske alergije?
Pomembno je omeniti, da so živila, ki jih uživamo najpogosteje, pogosto tista, do katerih razvijemo intoleranco.
Vzrok skritih alergij na hrano ni nujno hrana sama, ampak slabo delujoča prebava. V zdravem prebavnem traktu se hrana prebavi in razgradi v aminokisline, preproste ogljikove hidrate in manjše maščobne kisline, ki se nato vsrkajo skozi steno tankega črevesa. Ti popolnoma razgrajeni delci hrane ne sprožijo imunskega sistema.
Zaradi različnih razlogov, od prehitrega prehranjevanja, prehranjevanja pod stresom, prenajedanja, staranja, pitja preveč tekočine ob obroku.., se prebavna sposobnost zmanjša. Na primer, želodec ne proizvaja več dovolj želodčne kisline, ogljikovi hidrati niso temeljito prežvečeni, ne proizvajamo dovolj prebavnih encimov, jemo preveč kuhane in umetne hrane, kateri so odvzeti naravni prebavni encimi ali pa je proizvodnja žolča nezadostna.
Končni rezultat je, da hrana ni dobro prebavljena, razčlenjena, prevelike molekule hrane pridejo v tanko črevo, kjer hranijo patogene (slabe) bakterije in prispevajo k disbiozi (preveč razraščene slabe bakterije ali neuravnoteženost med dobrimi in slabimi bakterijami). Poleg hranjenja nezaželenih bakterij v črevesju, lahko te večje molekule hrane sprožijo prekomerno delovanje imunskega sistema, če se jim uspe prebiti skozi črevesno steno. Na ta način se intolerance razvijejo v občutljivosti in alergije, kar vodi v avtoimune in druge kronične bolezni.
Razvoj občutljivosti na hrano, je neposredno povezan s sindromom prepustnega črevesja, kjer se v črevesni steni naredijo drobne luknjice in postane preveč prepustna, kar omogoča delno prebavljenim molekulam hrane, da preidejo v telo. Imunski sistem (katerega se 70 do 80 odstotkov nahaja za črevesno steno) prepozna te velike molekule kot tujke in kot odgovor ustvari protitelesa ter vnetje. Ko imunski sistem ustvari protitelesa na določeno hrano, bo prihodnje uživanje te hrane povzročilo alergijsko reakcijo, ki se lahko kaže v obliki številnih različnih simptomov, vključno s spodaj navedenimi.
Simptomi prehranskih alergij, občutljivosti in intoleranc
Večina ljudi z alergijo na hrano, se le-te zaveda (kot npr. otrok z alergijo na arašide). Stvari lahko postanejo manj jasne, kadar sta za naše simptome krivi občutljivost ter intoleranca na hrano. Reakcije ponavadi niso takojšnje (lahko se več pojavijo ur, dni ali tednov kasneje) in pogosto ne vključujejo prebavnih simptomov. Uživanje hrane, na katero smo nezavedno občutljivi že več let, lahko sproži tudi kronično vnetje, ki je osnova večine bolezni sodobne družbe, kot so avtoimunost, bolezni srca, sladkorna bolezen, depresija, debelost in številne druge bolezni ter motnje.
Tu je le nekaj pogostih simptomov, ki jih lahko povzroči zakasnjena reakcija na občutljivost ali intoleranco na hrano:
- Nesposobnost hujšanja ali pridobivanje teže
- Avtoimunske bolezni
- Napenjanje
- Zamegljen vid
- Glavoboli, migrene
- Zvonjenje v ušesih, bolečine v ušesih
- Astma
- Oslabljen imunski sistem (pogosti prehladi in viroze)
- Neenakomerno bitje srca, aritmija
- Slabost, bruhanje
- Driska, zaprtje, bolečine v trebuhu, razdražljivo črevo in druge prebavne motnje
- Ekcem, luskavica, akne, rozacea, koprivnica, srbenje in druga stanja kože
- Bolečine v sklepih in mišicah
- Motnje spanja, nespečnost
- Izguba las
- Visok ali nizek krvni tlak
- Kronična utrujenost
- Depresija, tesnoba, motnje razpoloženja, razdraženost, živčnost
- Ranice v ustih
- Motnje v krvnem sladkorju: hipoglikemija ali hiperglikemija, odpornost na insulin
- In še veliko drugih simptomov ter stanj, ki lahko vključujejo vsak del telesa.
Kako ugotovimo skrite alergije, občutljivosti in intolerance na hrano?
Žal nam zaradi zakasnjenih reakcij na hrano, pri občutljivosti in intoleranci, tradicionalni alergijski testi niso v pomoč., Tudi testiranje alergije na hrano, kjer testiramo IgG protitelesca v krvi, je lahko nezanesljivo in lahko daje lažno pozitivne ter napačne rezultate.
Do danes je v Funkcionalni medicini, »Zlati standard« za prepoznavanje skritih alergij na hrano, dieta po načelu izločanja, znana tudi kot Eliminacijska dieta. Pri tej dieti vprašljiva živila odstranimo iz prehrane za nekaj tednov (idealno štiri do šest tednov ali dlje) in jih nato s posebnim protokolom ponovno uvedemo. Je izjemno učinkovit in najcenejši način za prepoznavanje skritih alergij na hrano. Na tak način nam telo zelo jasno pove, da mu določena hrana ne odgovarja.
Naš imunski sistem potrebujete vsaj šest tednov, da si opomore in nam zmore jasno povedati, kaj mu ne odgovarja. Po približno šestih tednih imunski sistem na splošno preneha proizvajati protitelesa proti različnim antigenom v živilih, ki sprožajo občutljivost. Zato je dobro, da počakate najmanj štiri do šest tednov (dlje je, bolje je) preden »uvedete« živilo nazaj v vašo prehrano, da preizkusite skrite alergije na hrano.
Zelo priporočljivo je sočasno z Eliminacijsko dieto sanirati prebavo in popravljati sindrom prepustnega črevesja, saj dokler je naše črevesje prepustno, ne moremo pričakovati, da bodo alergije, intolerance ter občutljivosti izzvenele. Kvečjemu lahko pričakujemo, da se bo število le-teh skozi čas večalo.
Neželeni učinek na hrano se lahko zgodi takoj ali pa nastopi po nekaj dneh. Lahko se pokaže na različne načine. Ne spremljajte le prebavnih simptomov, kot so napihnjenost, napenjanje, driska, zaprtje itd., ampak tudi vse ostale, ki se lahko pojavijo, ko črevesje ne prenaša dobro ponovno uvedene hrane.
Reakcije pogosto niso povezane s prebavili. Pojavljajo se kot:
- draženje kože (akne, izpuščaji, ekcem, srbenje, koprivnica itd.),
- bolečine v sklepih in telesu,
- glavoboli,
- pospešeno bitje srca,
- lahko nas zebe ali imamo vročinske valove,
- spremembe temperature in krvnega tlaka,
- motnje spanja,
- nihanje razpoloženja,
- depresija,
- tesnoba,
- zmedenost,
- slab spomin,
- vnetje,
- poslabšanje kroničnih bolezni itd.
Običajno je precej očitno, ali določeno hrano prenašamo ali ne, ko se ji dovolj dolgo izogibamo in jo nato ponovno uvedemo. Vendar je nujno, da se ta protokol izvede 100% pravilno (tako izločevalni, kot uvajalni del), saj v nasprotnem primeru ne moremo pričakovati pravih rezultatov.
Če ugotovite, da imate reakcije na določena živila, potem je dobro, da se jih vsaj nekaj časa popolnoma izogibate. Če med izzivom izločanja, odkrijete občutljivosti ali intolerance, je pametno, da svojo pozornost posvetite čiščenju in popravljanju prepustnega črevesja.
Zaključek
Kot smo že omenili, sta slaba prebavna funkcija in sindrom prepustnega črevesja pogosto krivec za skrite alergije na hrano. Živila, ki jih ljudje najpogosteje uživamo, so pogosto tista, na katera razvijemo intoleranco. To je razlog, zakaj je tako pomembno, da je naša prehrana raznovrstna, polna različnih barv in da se na naših krožnikih izmenjuje široka paleta različnih živil.
Dobra novica je, da se občutljivost na hrano lahko spremeni in izgine! Slaba novica je, da če smo določeno hrano prekomerno uživali, lahko traja več mesecev (ali let), preden jo naš imunski sistem preneha zaznavati kot grožnjo in se nanjo ne odzove več. Možno je, da boste lahko nekoč ta živila ponovno uživali, za zdaj pa boste verjetno imeli koristi od izogibanja živilom na katera reagirate. Na ta način boste preventivno in kurativno poskrbeli za svoje zdravje.
V naših programih zdravja in hujšanja, dajemo velik poudarek ugotavljanju in zdravljenju alergij, intoleranc ter občutljivosti na hrano. Tako popravimo črevesje in izboljšamo delovanje imunskega sistema. Ponavadi je to prvi in zelo pomemben korak do boljšega zdravja in idealne teže, ki ga ne smemo izpustiti.
Komentarji
Še ni komentarja.